Popis
Erytritol sa v malom množstve prirodzene nachádza v hubách, hrozne, melónoch, hruškách a rôznych fermentovaných potravinách. V priemysle sa dnes vyrába mikrobiologickými a chemickými procesmi. V roku 1848 ho objavil britský chemik John Stenhouse v čerstvom a fermentovanom ovocí. od roku 1990 používa sa v japonskom potravinárskom priemysle ako náhrada cukru v cukrovinkách, čokoládach, ovocných želé a džemoch, nápojoch a iných výrobkoch. V USA bol schválený na používanie v roku 1997 a v roku 2001 bol vyhlásený za úplne bezpečný. V predaji v Európe od roku 2003.
V potravinárskom priemysle sa okrem sladkej chuti používa ako stabilizátor vďaka svojej schopnosti viazať vodu, ako nosič, zahusťovadlo, ochucovadlo a stabilizátor pH. Potravinársky kód E-968.
Vplyv na ľoďský organizmus
Má glykemický index 0, nezvyšuje hladinu cukru v krvi a nevyvoláva inzulínovú reakciu, takže ho môžu konzumovať diéty a diabetici. Väčšina z neho sa rýchlo vstrebáva v tenkom čreve a viac ako 90 % sa vylúči v nezmenenej forme do 24 hodín. Konzumácia väčšieho množstva naraz môže mať nadúvanie, laxatívny účinok! Baktérie v ústach ho nedokážu využiť, takže nespôsobuje zubný kaz.
Návod na použitie Eritritolu
Vďaka svojej štruktúre a chuti sa môže používať do rôznych nápojov podobne ako kryštálový cukor,